Du er kanskje ivrig etter å komme i gang med løping og annen trening nå som babyen er født og gravidemagen er borte. Er du en av de som ivrer etter å få tilbake kroppen din etter at du har født?
Er du en av de som ønsker å være en sporty mamma?
Veldig mange mødre ønsker å komme raskt i form igjen etter en fødsel. Mange begynner altfor tidlig, og dessuten altfor hardt. Dette kan få katastrofale følger.
Jeg vet du er utålmodig med å komme i gang, men starter du for raskt, kan det ende med at du trener på deg lekkasjer, smerter, underlivsprolaps mm. Er det virkelig verdt det?
Er det virkelig så viktig å trene så hardt med en gang?
Når er du klar for å trene?
Jeg vet det er mange av dere som har født barn som begynner å trene allerede 6 uker etter fødsel. Noen til og med tidligere. Men vent litt. Du må ha kontroll på bekkenbunnen og de dype magemusklene først. Har du det?
Ville du ha ristet på en pappeske med mange glasskuler i hvis pappesken ikke var lukket og den ene veggen var elastisk? Sannsynligvis ikke – da hadde nemlig alle kulene falt ut eller blitt ødelagte.
Bekkenbunnen – gulvet i kroppen din
Det er det samme du gjør når du begynner å trene tung styrke eller hopper og løper. Bekkenbunnen din er nemlig gulvet i kroppen din (den elastiske veggen i pappesken). Bekkenbunnen din må være sterk for å takle den belastningen den får når du trener. Hopper og jobber du, fungerer den som en trampoline – men hvis trampolinen ikke er godt festet, vil den ikke fungere.
Du skal ikke slite eller være redd for lekkasje når du jogger. Da er du ikke sterk nok. Jogger og hopper du før bekkenbunnen er sterk nok, kan problemene med lekkasje, smerter i bekken, underlivsprolaps mm. bli verre. Rolig, riktig og systematisk trening av bekkenbunnen gjør deg klar for annen trening etter hvert.
Pappesken må lukkes
Hele dagen trenger du en mage som skal støtte opp kroppen sammen med ryggen. Mange trener situps og planke for å bli sterkere i magen. Dette er imidlertid ikke øvelser for deg som nettopp er blitt mamma. Du trenger magemuskler som kan holde inn magen.
Du kan tenke på de dype magemusklene som et belte, som kroppens naturlige korsett. Trener du styrke uten disse musklene, er faren for ryggsmerter stor. Det vil du vel ikke ha? Dessverre er de dype magemusklene skrudd av under et svangerskap. For å «finne tilbake til» disse musklene må du jobbe lett og systematisk.
Vær så snill!
Som naprapat og mammamagetrener har jeg i mange år sett kvinner som får mer smerter og ubehag når de begynner å trene. Fysisk aktivitet er viktig for å holde kroppen i form, men det må gjøres på rett nivå. Vær så snill – tren opp bekkenbunnen og de dype magemusklene dine før du begynner å trene jogging, dansing, styrke mm. Da vil du få så mye mer ut av treningen senere. Kroppen din er ikke som den en gang var.
Skulle du trenge hjelp, så er jeg her!
Marianne
Trackback/Tilbaketråkk