Du tisser kanskje på deg når du hopper, når du ler, når du løper, når du har sex, når du må tisse? Du klarer kanskje ikke å tisse helt ferdig når du er på toalettet? Og så tenker du: Ja ja, sånn er det bare, sånn må det bare være. Men vet du hva? NEI! Det skal ikke være sånn! For du skal faktisk ikke tisse på deg. Det at du tisser på deg, er et tegn på at kroppen din ikke fungerer, at bekkenbunnen din ikke samarbeider med deg: Den er enten for svak, nervene sender ikke riktige impulser, du klarer ikke helt å få kontakt med den – og jeg skal hjelpe deg med å få den sterke bekkenbunnen din tilbake.

Koble på hjernen

Det er aldri for sent å trene bekkenbunnen. Og det er aldri for tidlig å trene bekkenbunnen. Så det å trene bekkenbunnen er noe du bare gjøre nå, du kan ikke bare vente på det. Men for at du skal kunne trene bekkenbunnen din og ikke bare synes at det er gørr kjedelig, så må du ha trening som funker, du må ha trening som gir effekt. Og det aller første du må begynne med når du skal trene bekkenbunnen, er å koble på hjernen din. For under et svangerskap tøyes bekkenbunnen din ut, og under overgangsalderen blir muskulaturen slappere. Så det å først koble på hjernen din og få den til å sende signaler ned, få nervene til å begynne å jobbe med de riktige musklene, er første steg for å få god kontroll på bekkenbunnen din.

Finn riktig muskulatur

Bekkenbunnen din er et nettverk av masse muskler, og det er mye mer enn den ene kuttestrålen. Det går foran ved symfysebenet eller skambenet, det går bakover ved sitteknutene og bak ved halebenet. Hele området inni der. Ja, jeg sa inni der. Bruker du rompa, lårene, ryggen eller innsiden av lårene, så jobber du med helt andre muskler. For bekkenbunnen din sitter faktisk ikke i rompemusklene dine. Hvis du sitter og hopper når du kniper, så jobber du feil. Er du fast i lårene når du kniper, så jobber du også feil. Kanskje jobber du for tungt? Kanskje finner du ikke muskulaturen og må gå tilbake og jobbe mer med koblingen fra hjernen til å begynne med, eller kanskje du bare må gi deg selv litt mer tid. For når du skal jobbe med bekkenbunnen din, så må du jobbe med hele bekkenbunnen.


Click here to subscribe

Alle delene må på

Jeg pleier å beskrive bekkenbunnen som en trampoline. En trampoline ute i hagen ser kjempefin ut selv om bare en tredjedel av vaierne er festet. Men den funker veldig dårlig å hoppe på. Og det samme gjelder for bekkenbunnen din. Du har kanskje en bekkenbunn som er der, men så fort du får litt mer belastning, så funker den ikke hvis du ikke har alle delene på plass. Du må få på alle delene i bekkenbunnen din. Og for at du skal vite hvordan du skal jobbe i de ulike delene, hvordan du skal koble på hjernen og så videre, så har jeg laget tre gratis videoer til deg som du kan gå inn og laste ned her.

Ikke vent!

Du kan ikke vente med å trene bekkenbunnen din. For bekkenbunnen blir bare svakere. Hvis du har tenkt å ha en bekkenbunn som er tett, noe du kan få selv om du er 60, 40, 30, selv om du alltid har lekket litt, så du bare begynne å trene i dag. For så mye som 55% av alle kvinner over 65 år lekker. Og vi skal ikke bli en del av den statistikken. Vi skal trene bekkenbunnen vår. Vi skal få kontakt med hele bekkenbunnen vår, vi skal kjenne hvor vi skal jobbe, og så skal vi jobbe med den slik den trengs å jobbes med.

Begynn rolig og lett

For det å trene bekkenbunnen når du lager mat, når du står på rødt lys, når du står, når du går, det er faktisk for komplisert til å begynne med. Etter hvert går det an å trene på den måten, men man må begynne litt rolig. Og så er det veldig viktig å ha bekkenet i en nøytral posisjon. Veldig mange av oss står helt feil, står som en høysekk, hvis man kan kalle det det, og da får du bekkenet i feil posisjon, og det er mye vanskeligere å finne bekkenet ditt. Derfor vil jeg anbefale deg å begynne å øve liggende.

Legg deg gjerne på ryggen med bena litt bøyde, der du kjenner at du slapper av i rygg, rompe og lår, og så kan du jobbe innvendig. Lett, lett, lett. Og så vil jeg anbefale deg å trene på formiddagen når du ikke har så mange forstyrrelser og fortsatt er våken i hodet. For på kvelden, når veldig mange tenker at NÅ skal jeg trene, da er vi gjerne litt for trøtte og slitne i muskulaturen, og så funker den ikke. Så derfor: Hvis du trener med de riktige delene av bekkenet, lett, i en avslappa posisjon og når kroppen din er våken, så kommer du til å få en bekkenbunn som fungerer.

Bekkenbunnstrening er gøy!

Bekkenbunnstrening er faktisk veldig gøy! Det er så gøy når man kjenner at bekkenbunnen funker, når man kjenner at kroppen spiller på lag, at du kan løfte tungt uten at det presser ned, at du kan hoppe uten at du føler at alt faller ut mellom beina. Det at du kjenner at du tisser på deg, og at du kjenner det presset nedover i bekkenet, at du kjenner at det er noe som er litt rart og feil nedi der, det ubehaget, det skal ikke være der. Og både luftlekkasjer, urinlekkasjer, fremfall, nedpress og så videre, er ting som kan trenes bort med gode bekkenbunnøvelser. Og det vil jeg så inderlig gjerne at du skal oppleve! Derfor bare du gå inn og laste ned de tre øvelsene og begynne i dag. Og så skal jeg hjelpe deg i fortsettelsen, med hvordan du skal komme deg opp fra den ryggliggende posisjonen i senga til opp og stå, ut og løpe, ut og gå, trene styrke, løfte ungene og kjenne at bekkenbunnen din er på. Men du må begynne med bekkenbunnen din.

Du skal ikke lekke.
Du skal ikke kjenne et nedpress.
Bekkenbunnen din skal fungere.

Det er alltid hjelp å få

Og det fins hjelp å få. Har du prøvd én type trening, så prøv noe annet. Jeg har hjulpet en mamma som har vært og trent i flere år på et sykehus med bekkenbunnstrening. Men inntil hun fikk et nytt bilde, noe som gjorde at hun klarte å koble hjernen til bekkenbunnmuskulaturen, så har det ikke funket. Men nå fikk hun supre resultater etter bare noen få uker med trening. Og det kan du også få. For det å få en bekkenbunn som du forstår, som du spiller på lag med og som jobber med deg, er kjempeviktig.

Begynn litt rolig. Bekkenbunnmuskulaturen er muskulatur som er litt langsom, litt treig, så du trenger ikke å knipe veldig hardt. Det er bedre at du klarer å holde litt lenge, uten å bruke rompa og lårene, og så kan du heller jobbe med raskere kniping etter hvert. Få kontroll over bekkenbunnen din, finn hele bekkenbunnen din, finn en rutine for hvordan du skal trene bekkenbunnen din, og så skal vi gradvis bygge den opp. Vi begynner langsomt, vi begynner med å finne den, vi begynner med de ulike delene – og når du har øvd mange nok ganger, så kommer du til å kjenne løftet, du kommer til å kjenne knipet, og du kommer til å kjenne effekt av knipingen din. For du skal ha effekt av knipingen, og jeg skal hjelpe deg dit.


Click here to subscribe

Er du klar? Skriv «lekkasjefri» i kommentarfeltet om du skal være med og trene. Jeg gleder meg til å jobbe med deg! Gå inn og last ned de tre videoene med øvelser nå, og så trener vi.

Lykke til!

Klem Marianne