Hva er det du gjemmer deg bak?
Hva slags unnskyldninger er det du bruker?
Og er det unnskyldninger eller resultater du har lyst til å samle på?

I dag har jeg lyst til å inspirere deg og gi deg innblikk i noen av deltagerne på Sterk Mamma, og hva slags utfordringer de hadde og hva de gjorde. Jeg har lyst til å dele denne inspirasjonen med deg for at du skal ta action og kontroll over ditt liv. For ja, jeg er der selv: Jeg bruker hundre tusen gode unnskyldninger for hvorfor jeg ikke skal gjøre ting: for eksempel ta vare på kroppen min. Jeg, som jobber med det å trene og det å ta vare på kroppen sin, jeg bruker også unnskyldningene og gjemmer meg bak ulike ting for at jeg ikke skal gjøre det som faktisk har stått på agendaen, som jeg faktisk hadde lagt en plan for og som jeg faktisk vet at er bra. Så jeg håper at du lar deg inspirere, og at det får deg til å tenke en liten gang til.

Vi trenger det lille «pushet»

Faktisk begynte det med at jeg møtte en mamma i garderoben i svømmehallen. Hun sa til meg: Det er noe veldig kjent med deg! Og jeg visste at hun hadde sett på meg flere ganger i løpet av den timen jeg hadde vært i svømmehallen. Og så sier hun: «Er det du som jobber med mammakroppen?» «Ja, det er meg.» Vi begynte å snakke litt, og hun sier: «Jeg har tenkt på det mange ganger, at jeg skulle begynne. Jeg tror dette er pushet jeg trengte for at jeg faktisk skal ta tak.» Og jeg tror det er sånne små push alle vi mammaer trenger, og det er derfor jeg tenkte at jeg skulle dele noen av historiene til Sterk Mamma-deltakerne.

Det er aldri for sent

La oss begynne med Tove. Hun hadde født for 30 år siden, og hun hadde prøvd mye: Hun hadde trent på offentlige sykehus, og hun hadde virkelig gjort en innsats tidligere for å få en bekkenbunn som funker. Men hun hadde ikke fortsatt, og hun brukte nok unnskyldningen: «Det er så lenge siden jeg har født, dette kan vel ikke funke for meg.» Men så ble hun tipset om at hun skulle prøve. Og hun tok tak, i stedet for å hvile seg bak: «Jeg har prøvd alt, det funket ikke, jeg er for gammel, det er for lenge siden.»

Kjære deg: Gi aldri opp!

Du skal fortsette å prøve og prøve nye ting, helt til du finner ditt svar. For jeg vet at ditt svar finnes. Og det er aldri for sent å trene rett. Uansett hvor gamle barna dine er, om du ikke har født ennå, eller om barna dine er 50 år: Det har ingenting å si. Du skal ha en kropp som funker. Kall det mammakropp eller ei, du skal ha en kropp som funker. Så du må ta action mot dine mål.

Du må begynne i det små

Og så er det Nadia. Hun sa: «Jeg får alltid vondt når jeg begynner å trene. Jeg får alltid mer vondt av å trene, så jeg tror ikke jeg gjør det mer. Jeg tror jeg dropper det.» Har du brukt den unnskyldningen?

Når du får vondt av å begynne å trene, så er det veldig ofte fordi kroppen din ikke er klar, fordi du bruker kroppen din på feil måte, fordi noen muskler jobber mer enn andre muskler – og da må du ta øvelsene litt ned, bryte dem opp og bygge dem opp steg for steg. Og det er det vi jobber masse med i Sterk Mamma. Vi begynner å bygge deg opp helt fra bunnen: fra bekkenbunnen og fra magen, og så jobber vi oss utover. Og uansett om du skal gjøre det med Sterk mamma eller ei, så må du bygge opp mammakroppen din.

Så hvis du får vondt når du begynner å trene: Ikke slutt å trene! Ikke tenk at det bare skal være sånn. For du skal ikke få vondt av å trene, kroppen din skal ha godt av å trene. Du skal bli litt støl og sliten og alt det der – men får du vondt av å trene, så skal du endre hvilke øvelser du tar, justere litt, og få noen til å se på om du gjør øvelsene riktig. For jeg vet at du kan!

Kroppen din skal funke!

Og så har vi Stella. Stella hadde gått langvarig sykemeldt, hadde mye bekkensmerter, stråling ut i bena – og brukte de unnskyldningene. Mamma har vondt i ryggen, mamma har vondt i bekkenet, så derfor kan ikke mamma bære deg. Derfor kan ikke mamma gå lange turer. Derfor må vi kjøre bil. Derfor kan ikke mamma løpe opp og ned trapper.

Har du brukt den unnskyldningen for hvorfor du ikke kan være med og leke sisten i hagen med barna dine, hvorfor du ikke kan hoppe på trampoline? Du har kanskje ikke fortalt det en gang, fordi du har tenkt at «sånn er det bare». Du har tenkt og godtatt at kroppen din bare er sånn, og at den ikke kan endre seg.

Kroppen din SKAL funke. Du må finne et opplegg som passer for deg, sånn at du blir sterk nok til å være den mammaen du ønsker. Og så må du droppe unnskyldningene og droppe det å godta at kroppen din «bare er sånn». For kroppen din er sånn, men den trenger ikke å være sånn.

Avtalen med deg selv er viktig!

Det finnes så himla mange gode unnskyldninger, og jeg bruker dem selv: Jeg er litt trøtt, jeg er litt sliten … Men avtalen jeg har gjort med meg selv, er like viktig som den jeg gjorde med venninna mi tidligere i dag. Når jeg hadde avtalt å møte henne og hjelpe henne med en ting kl. 11, da måtte jeg opp. Unnskyldningen om at jeg er litt trøtt og sliten, bruker jeg ikke på henne, og det gjør sikkert ikke du på venninna di, heller – og da skal du heller ikke bruke den på deg selv. For avtalene du har med deg selv, er like viktige som de avtalene du har med andre. Det er viktig å huske, og det burde du skrive ned.

Ved at du bryter avtalen med deg selv – og det er så lett å bryte avtaler med seg selv – så forteller du deg selv at du ikke er like viktig som alle andre. Men fy søren, du som mamma gjør en enormt viktig jobb! Ingen er så sterke, finner så mange løsninger, gjør så mye arbeid og er så viktige som det du er som mamma. Så du må droppe unnskyldningene og gå for resultatene, og finne veien sånn at du får de resultatene du ønsker.

Se mulighetene – snik øvelsene inn i hverdagen

Maren brukte unnskyldningen: «Jeg er så sliten, jeg orker ikke.» Har du brukt den unnskyldningen? Ja, og det har jeg òg. Men vet du hva: Du får så utrolig mye bedre samvittighet hvis du gjør litt. Og det handler kanskje bare om fem minutter.

Det er utrolig mye du kan gjøre i hverdagen der du kan snike treningen inn og bli mer bevisst på hvordan du bruker kroppen din. For rumpa heiser seg ikke fra lårene og opp, magen blir ikke flatere og bekkenbunnen blir ikke sterkere, om vi ikke gjør noe. Vi er nødt til å gjøre noe. Og du kan gjøre det her og nå: Nå som du leser denne bloggen eller ser denne videoen, kan du gjøre de øvelsene. Du kan trene bekkenbunnen, du kan trene magen, og du kan faktisk trene rumpa, lårene og armene. Samtidig.

Du må bare se mulighetene og snike øvelsene inn i hverdagen. Og det er det Maren og jeg jobbet mye med. Vi så hvilke øvelser hun skulle gjøre og hva hun skulle trene, og så puttet vi dem inn i hverdagen hennes. Så når du gjør gjøremål i huset, når du er på jobb, når du er sammen med barna dine, så ser du mulighetene til å trene. For tenker du for eksempel over hvordan du setter deg ned på og reiser deg opp fra en stol? Det er faktisk en veldig god anledning til å trene. Puster gjør du også, hver eneste dag. Bruk det som en mulighet. Dropp unnskyldningen om at du er sliten, for du får ikke mer energi av å legge deg ned og hvile enda mer. Du må reise deg opp, du må gjøre noe for å få energi.

Bygg deg opp – steg for steg

Mikaela brukte en unnskyldning jeg også har brukt: «Jeg detter alltid av. Jeg begynner å trene, og så faller jeg av.» Kjent unnskyldning, ikke sant? Men du må begynne lavt, og så bygger du deg gradvis opp: små, små steg. Ikke begynn å løpe en mil, men begynne å gå i fem minutter; ikke begynn med tunge styrketimer på treningssenter hver dag, men ha noen manualer, en strikk, en ball, og gjør det hjemme. Det er alt disse jentene har gjort.

Mikaela kjører treningsvideoene som er i Sterk Mamma tre ganger i uken, hjemme, og hun kjenner at hun har fått mindre vondt i ryggen, mindre vondt i bekkenet, hun føler seg mer positiv, har bedre selvtillit og er en bedre mamma, fordi hun droppet unnskyldningene hun hadde. Hun har fått det inn som en rutine og bygd seg opp. Og jeg sier ikke dette fordi at du absolutt skal være med på Sterk Mamma. Det får du gjerne være, men jeg sier det for at du skal ta action og gjøre noe med ditt liv, sånn at du blir den sterke, tette, solide mammaen.

Vi trenger å være sterke

Selv om du ikke har vondt, eller selv om du har vondt: Kroppen din skal funke. For uansett trenger vi å være sterke. Vi skal løfte, vi skal bære, vi skal stå på fotballkamper, vi skal gå lange turer, vi skal kunne hoppe, vi skal kunne le med venninner, og vi skal føle oss vel med oss selv. Og tro det eller ei: energien, selvtilliten, kiloene, mammamagen, bekkenet, ryggsmertene, den stive nakken, det endrer seg ikke om vi fortsetter med unnskyldningene. Og det endrer seg heller ikke om vi fortsetter å si: Sånn er det bare. For nei, sånn er det ikke. Bruk hverdagen din. Tren når du sitter på toget, tren når du er sammen med barna. Marit har fire barn, men får trent masse likevel, fordi hun ser mulighetene. Hun lar barna inspirere seg, og så gjør hun det sammen med barna sine. Og det vet jeg at du også kan.

Jeg heier på deg!

Vi startet med: Hva slags unnskyldninger bruker du? Hva skjuler du deg bak? Vil du ha unnskyldninger, eller vil du ha resultater? Del med meg i kommentarfeltet, for jeg vil gjerne vite. Jeg tror nemlig at du vil ha resultatet. Jeg tror ikke du vil skjule deg bak fødsel, barn, at du er sliten, at mannen din reiser eller at du har mye å gjøre. For jeg vet at du kan. Jeg heier på deg, enten du er med i Sterk Mamma eller ikke.

Sterk Mamma stenger 12 mars kl 22, så vil du henge meg oss og ta denne våren med storm, må hu droppe unnskyldningene og hoppe nå

Jeg heier på deg, for jeg vet at du har magiske evner i deg, og jeg vet at du kan komme milelangt.

Lykke til!

Marianne