En av tre kvinner lekker.
De går flaue, kjenner på lukten, kjenner på ubehaget – og gjør grep i hverdagen sin som ikke er gunstige. Jeg vil ikke at du skal være en av disse tre, verken nå eller om 20 år. Jeg syns rett og slett ikke du fortjener det.
Derfor tenkte jeg vi i dag skulle gå gjennom tre ting som er veldig vanlig at vi gjør for å unngå inkontinens – enten det er ved stress eller ved generelt manglende kontroll.
Gi deg tid til mestring
En av de tingene veldig mange gjør, er tabben å si: Det er kjedelig, og det funker ikke å jobbe med bekkenbunnen. Vet du hva? Alt du ikke får til er kjedelig. Alt du må øve på blir faktisk litt kjedelig.
For det er noe med det å kjenne på mestringen. Bekkenbunnen din er all muskulaturen som er inni bekkenet. En av årsakene til at mange føler at de ikke mestrer det, er rett og slett at de ikke gir seg selv tid, og at de snakker seg selv ned.
Du hadde aldri sagt til barnet ditt: Nei, du får bare fortsette å gå med bleie resten av livet, fordi du var uheldig og tissa på deg en gang. Du hadde aldri sagt til barnet ditt: Oi, det her takler du ikke. Dette må jo være litt kjedelig, så det syns jeg du bare skal legge på hylla.
Snakk til deg selv som du ville ha snakket til barna dine – og gi deg selv like mye tid som du gir barna dine. Det er veldig lett å knipe seg grønn om du ikke har de riktige øvelsene, den riktige teknikken og får kontakt med den riktige muskulaturen. Her kan du få noen øvelser.
Vent med å tisse …
En annen felle som mange går i, er rett og slett at de tisser for ofte fordi de er redd for lekkasjer. Det å gå og tisse for sikkerhets skyld kan faktisk skade deg mer enn det kan gjøre deg bra.
Hvorfor? Det handler om at hvis du hele tiden forteller kroppen din: Nå tror jeg du må tisse – da må den tisse. Du har sikkert vært borti barn som sier: Nei, jeg må ikke på do! Så sier du at du skal på do, og så kommer de løpende. Sånn er kroppen din, også. For hver gang du forteller kroppen din: Jeg tror kanskje jeg skal tisse litt? Ja, så tømmer du deg litt.
… og tiss ferdig!
En annen ting er at vi ikke tømmer oss ferdig. Så det å tisse to ganger kan være et genialt triks for deg. For visste du at når du tømmer deg to ganger, ikke bare en (du tisser en gang, tar en liten pause, og så tisser du en gang til), så vil du tømme blæra di helt.
Det er litt som med et vannglass: Heller du ut bare litt, så vil det fortsatt være vann i glasset – men hvis du snur det helt på hodet og tømmer alt ut, da får du det helt ut. Så i stedet for å småtisse, begynn heller å fortelle deg selv at det her går bra, du har kontroll.
Jeg har testet dette med flere av mine kunder som jeg har jobbet med på nett, i Sterk Mamma, og vet du hva? Det funker som fy! Begynn å si til deg selv: Vet du hva? Du har kontroll. Det går bra. Du trenger ikke å tisse nå. Du klarer å holde deg litegrann. Det ordner seg. Og vet du hva? Da kommer det til å ordne seg.
Drikk nok vann
En annen blemmert som mange går på, er å drikke mindre for å ha mer kontroll. Det å drikke mindre for å ikke tisse på seg, er faktisk noe som kan gjøre at du får enda dårligere kontroll og enda dårligere kontakt.
For kroppen din trenger vann. Den trenger væske. Kroppen din består av veldig mye væske, og det å drikke er viktig for at du skal ha muskulatur som fungerer. For muskulaturen din trenger fuktighet både for å kunne dra seg sammen og å kunne utvide seg. Du har sikkert hørt om de som får kramper fordi at de har drukket for lite? Det kan du også få. Så det å kutte ned på vann er ikke den riktige måten for deg å gjøre det på.
Start rolig og suksessivt – få kontakt
Det du må gjøre, er å starte rolig. Du må starte suksessivt og få kontakt og kontroll. Du må fortelle kroppen din: Det her går bra – vi skal øve. Det her mestrer vi. Det her får vi til. Tiss passe ofte. Tiss ferdig når du er der. Ikke knip når du er på toalettet, for da lærer du kroppen din å holde igjen. Og ikke minst: Drikk nok vann.
Bekkenbunnen din er starten til at du får kontakt med magen din, også. For magen og bekkenet, alt dette her henger sammen. Så ta kontakt med hjernen din nå, og la hjernen din få kontakt med bekkenbunnen din. Ikke bare gjennom å kutte strålen, men hele bekkenbunnen.
Jeg heier på deg!
I feel you, I’ve been there – når det var vanskelig, når det var hardt. Men vet du hva? Vi kan øve sammen, bittelite grann, hver eneste dag. Starte rolig, og bygge på så vi får mer styrke, mer kontroll, i større bevegelser. Bekkenbunnen din skal fungere, og jeg vet den gjør det. Jeg heier på deg, og jeg vet at du kan.
Aldri for sent – aldri for tidlig
Og du – en siste ting: Inkontinens rammer både yngre og eldre. Så uansett hvor gammel du er: Pass på at du har god kontakt med bekkenbunnen din. For du trenger den til å puste, til å bevege deg, til stabilitet, for kontroll, for å kunne løpe, le, tulle, tøyse.
Og selv om ikke du kjenner inkontinens akkurat nå, eller at det presser ned eller prompen siger ut – så få kontakt med bekkenbunnen din, for det er core-muskulaturen din og gir deg masse støtte, masse stabilitet – og mye moro i tiden framover, også!
Det er aldri for sent og aldri for tidlig å trene bekkenbunnen din.
Let’s go – let’s do this!
marianne