Én ting er sikkert, og det er at vi mammaer, vi ønsker å ha en mammakropp som fungerer. Vi ønsker å få kroppen vår tilbake. Vi ønsker en tett bekkenbunn, vi ønsker en bekkenbunn som ikke presser ned, vi ønsker en mage som ikke står ut, men som gir oss støtte, og vi ønsker ikke å ha smerter, vondter, stivhet og den dårlige holdningen. Nei, vi ønsker å bære kroppen vår som en stolt, solid og sterk kropp.
For vi mammaer, vi eier kroppen vår selv etter at vi har blitt mammaer.
Vi har lånt den bort i ni måneder, og det har vært en fantastisk reise. Kroppen din har gjort en fantastisk jobb, og nå er det din tur til å finne den tilbake. Og spiller du på lag med den, lytter du til den, og setter du de riktige målene, så kan du få tilbake din mammakropp NÅ. I år, og ikke vente i 20 år.
Uansett hvor lenge det er siden du fødte, så er det i dag, når du setter standpunktet, at endringene skjer.
Enten det er én dag siden, ett år siden eller ti eller femten eller hundre år siden. Det har virkelig ingenting å si. For kroppen din, den skal fungere. Og det er aldri for sent å få tilbake mammakroppen sin. Jeg lover deg.
Lytt, bli kjent og spill på lag med kroppen
Det du skal gjøre for å trene opp mammakroppen din riktig, er
1: å lytte til den
2: å bli kjent med den
3: å spille på lag med den.
For mammakroppen din har endret seg. Det å låne bort kroppen sin i så mange år, både under svangerskapet og å tilpasse seg etterpå, og det å faktisk være mamma og ikke ha så mye tid til seg selv, det setter sine spor. Og kroppen din, den prøver å si ifra. Den prøver å si ifra til deg hva den liker og hva den ikke liker. For når du kjenner at det presser litt ned i bekkenet, for eksempel når du har vært ute og tatt deg en løpetur, så er det fordi kroppen din sier: Hei! Jeg har ikke en sterk nok bekkenbunn til å holde meg oppe! Når du merker at du lekker når du nyser og når du ler, så er det også et tegn på at kroppen sier: Hallo! Gidder du å trene litt mer bekkenbunn? Jeg trenger litt mer styrke, jeg trenger litt mer stabilitet her inne for å kunne gjøre det.
Det samme er det med den dårlige holdningen din. Den kommer faktisk av at den ene delen ikke fungerer. Veldig ofte er det bekkenbunnen og magen som ikke er stabile nok, som gjør at du faller sammen som en pappeske. Og den dårlige holdningen gir ofte tegn ved at du blir trøtt og sliten i ryggen, du får hodepine, du får vondt i nakken og så videre. Så begynn å lytte til kroppens signaler. Hva er det den forteller deg i de smertene og det ubehaget du har? For mammamagen, den magen som står ut, spesielt om kvelden, og spesielt innunder navlen, er også et tegn som kroppen prøver å sende deg for å fortelle at den ikke helt fungerer som den skal.
Begynn i det små, og ta ett steg om gangen
Du må altså lytte til kroppen og spille på lag med den. Med det mener jeg at hvis du kjenner at bekkenbunnen din ikke er sterk nok fordi den presser litt ned, eller fordi du lekker litt når du løper, så skal du kanskje ikke begynne å løpe helt ennå. Kanskje du skal begynne med noen gåturer i stedet for – og gåturer er fantastisk bra for kroppen din. Det gjør at du fungerer veldig mye bedre, du får mer blodsirkulasjon i muskulaturen, og du får faktisk en mye bedre holdning og mindre stive muskler. Gåturer er tipp topp.
Det andre du skal lytte til for å spille på lag med kroppen din, er: Veldig mange tenker at OK, jeg har en dårlig holdning, jeg har vondt i ryggen, jeg må trene styrke. Men hvis du da synker sammen når du skal ta nedtrekk, hvis du du tar en situps og du kjenner du blir veldig stiv i skuldrene og egentlig ikke kjenner det så mye i magen, og du egentlig ikke kjenner noen ting innunder navlen, så var det kanskje ikke situps du skulle ta. Men jobber du først med de grunnleggende tingene inni bekkenbunnen, med de dype magemusklene, så vi du få mye bedre kontakt med og kontroll på de større musklene etter hvert.
Så spill på lag med kroppen, og ikke tren for hardt for tidlig. Mammakroppen din må bygges opp suksessivt. Se for deg en stige. Når du klatrer opp stigen, tar du ett og ett steg for å komme opp, du hopper ikke bare opp stigen. Så ser du for deg at hvert eneste trinn har noen skader som du må reparere på veien for å kunne ta steget opp. Du må teipe litt for å ta steget opp. Se for deg bekkenbunnen din som første steget, magen din som andre steget, det å koble på pusten som tredje steg (mange mammaer puster feil), og så kobler du på litt ryggmuskler, ben og armer, og så bygger du deg oppover. Da vil du få en sterk og solid kropp, og du vil komme deg helt opp til toppen.
Bekkenbunnen – første steg på stigen
Husker du hva det første steget mitt var?
Jo, det var bekkenbunnen. Bekkenbunnen din er alfa og omega for at kroppen din skal funke. Den er fundamentet i kroppen din, og skal du klare å løfte, bære kroppen din, løfte barn, hoppe trampoline, gå, ha en flott holdning – you name it – så må bekkenbunnen være på. Og jeg ser alt for mange som ikke har kontroll på bekkenbunnen. De kutter strålen, eller så synes de det er bare gørr kjedelig, så de gidder ikke gjøre noen ting, eller så klarer de ikke å koble bekkenbunnen sammen med de andre stegene videre opp.
Jeg har derfor laget tre gratis videoer der du kan gå inn og lære deg å bli kjent med kroppen din, lære deg å bli kjent med hele bekkenbunnen din, sette på alle delene for så å koble det videre opp sammen. For visste du at bekkenbunnen din er som en trampoline der alle vaierne må festes?
Ikke bare den med å kutte strålen; bekkenbunnen er faktisk veldig mye mer enn det å kutte strålen.
Og, som jeg sa, det er alfa og omega for at du skal få den styrken, for at du skal få den holdningen, for at du skal se flott ut, for at du skal bli kvitt den magen. Du må begynne med bekkenbunnen din. Så gå inn og last ned de øvelsene NÅ – så er du klar.
Legg en plan!
Men for at du også skal komme videre med det å trene kroppen din opp, så må du trene litt gradvis, litt lett og litt suksessivt. Det vil si at det å legge en plan for når, hvor og hvordan du skal trene, er kjempeviktig. Det er også veldig viktig å ta med seg den kunnskapen vi har med i sekken vår: Hva slags erfaring har vi fra tidligere, hva har vi gjort tidligere, hva funket, hva funket ikke? Så tar vi det med oss videre, og så setter vi det inn i nuet. Helt realistisk.
Så kan du tenke deg: Hva vil jeg trene? Hva vil andre trene? Husk at du skal være på «jeg». Og hva fikk jeg til, hva syns jeg var gøy, hva er realistisk at jeg får til? Jo, det er realistisk at jeg går en tur alene to ganger i uken, i ti minutter. Det er realistisk at jeg trener bekkenbunnen tre ganger i uken, fem minutter hver formiddag. Det er realistisk, det kan du få til. Og de stegene, det å trene bekkenet, det å gå en tur, er et enormt mye bedre steg enn det å melde deg inn på SATS og Elixia, å begynne å gå på tunge styrketimer, gå på spinning, begynne å løpe og så videre.
Begynn nå, og begynn rolig
Jeg er sikker på at du kommer til å få mye bedre resultater hvis du begynner litt rolig. Men jeg vet også at hvis du begynner rolig nå, så holder du litt mer enn 3-4 måneder, eller uker. Du holder kanskje i 3-4 måneder, du holder kanskje et år, og du får inn rutinene til å trene. Og rutiner, og det å ha et system på hva du skal gjøre som er målbart, som du vet hvordan du skal ta action på, som kanskje er litt crazy i det lange løp, men du skal få det til akkurat her og nå, og som er spesifikt; du vet hva du skal gjøre når. Gjør du de stegene, er jeg helt sikker på at du kan få tilbake mammakroppen din. Men legger du deg tilbake og sier: Jeg tror jeg venter en dag eller to, en uke eller måned eller noen år, da kommer det ikke til å skje noen ting. For én ting er sikkert, og det er at ingenting skjer om ikke du tar deg selv i nakkehårene og sier at JEG SKAL. Og jeg vet at de små gåturene og de små bekkenknipene gjør den store forskjellen.
Selvfølgelig, du står fritt til å bare velge å drite i det. Men jeg tror ikke at du er den mammaen. Jeg tror at du er den mammaen som sier: YES! Jeg er klar for å ta fatt på kroppen min. Du er det, ikke sant? Så sett deg nå ned, skriv ned hvordan du føler at kroppen din er nå, skriv ned hva du ønsker med kroppen din, skriv ned hva som må til for at du skal komme fra «sånn er kroppen» til «sånn vil jeg ha kroppen», skriv ned stegene du må ta, som du i hvert fall tror du må ta, for å komme dit, og lag en plan for hvordan du skal komme dit. Laster du ned bekkenbunnøvelsene, og går du inn og begynner med dem. For uansett om du skal på yoga, om du skal løpe, om du skal på styrke, om du skal få bedre holdning, om du skal få en flatere mage, eller om du bare skal bli en fornøyd mamma med litt mer selvtillit, så må du begynne med bekkenbunnøvelsene.
Vi kjører sammen, jeg er klar – og jeg vet at du også er klar.
Så del med meg i kommentarfeltet hva du skal gjøre de to første ukene av ditt nye liv.
Klem Marianne