Dessverre er det mange av oss som kjenner på mer lekkasjer og mer nedpress når vi begynner å gjøre ting. Kanskje vi til og med har begynt å knipe, og så får vi mer lekkasjer …

Skikkelig dritt! Sånn skal det ikke være!

Samtidig er det jo en grunn til at det blir sånn. I dag vil jeg dele noen årsaker til hvorfor det er flere som kjenner på lekkasjer og nedpress når de begynner å trene, og også hva du skal gjøre i stedet for. For nei, du skal ikke ha lekkasjer, og nei, du skal ikke ha nedpress. 

Hvordan kjennes nedpress?

La oss starte med nedpress aller først. Det å kjenne at du har en tung stein og det føles som om det er en aperumpe der nede i bekkenbunnen, er ikke en særlig deilig opplevelse. Jeg har selv kjent på mye nedpress etter fødsel, og det å kjenne at noe faller ut der nede, det å måtte gå og holde ting tilbake med hånden, er noe jeg ikke unner min verste fiende.

Hvorfor får jeg nedpress?

Det er kanskje heller ikke så rart at det skjer, for det er jo en utrolig stor påkjenning for bekkenbunnen din når du går gravid. Men det er ikke bare da det er en påkjenning for bekkenbunnen din. For når du er ute og trener, når du plutselig skal begynne å gå lang tur, når du begynner å hoppe – eller når du er kommet i overgangsalderen – så er det mange som kjenner på nedpress.

Når du står stille, eller går rolig, så er det en del som ikke kjenner så mye, da skjer det rett og slett ikke så mye. Men når du begynner å hoppe, så får du et trykk nedover. Da begynner mange å kjenne på tyngdefølelse i bekkenet. Det er ikke sikkert at du har fått noe mer fremfall, men bare at du har lagt en annen utfordring på kroppen din, som gjør at kroppen din ikke orker å holde igjen like mye. 

Hvordan kan jeg forebygge nedpress?

Og det samme skjer når vi kommer til overgangsalderen. Så nei da, du kan ikke bare trene bekkenbunn ; du må fortsette å trene den hele livet. For bekkenbunnen din er gulvet i kroppen din. Det er ingenting mellom bekkenbeina som støtter, annet enn bekkenbunnen din. Og når du kommer til overgangsalderen – mange kjenner også mer tyngdefølelse i starten av menstruasjonen – er det rett og slett hormonene som spiller inn og som gjør at ting blir litt slakkere, noe som igjen gjør at du kan kjenne på tyngdefølelse.

Da, kjære du, er det kjempeviktig å jobbe med ordentlige bekkenbunnøvelser, der du får kontakt med hele bekkenbunnen din – men det er også viktig å slappe av i den. Mer om det etterpå.

Bekkenbunnøvelser – første steg

Bekkenbunnen din er der for å støtte deg og holde deg oppe. Og jeg har fått så mange tilbakemeldinger fra jenter som har vært med meg på Sterk Mamma eller møtt meg på klinikken, som ikke har trengt å ta operasjon fordi de har fått en bekkenbunn som gir den støtten de trenger. Så bekkenbunnøvelser er det første steget du skal ta for å få en bekkenbunn som støtter deg opp.

Et lite «sniktriks»

Det du også kan gjøre, er rett og slett å ta et setehev. For du vet, tyngdekraften: Hvis jeg hadde holdt en ball mot bakken og sluppet den, så hadde den falt rett ned. Men hadde jeg tippet hånden litt, så hadde tyngden gått en annen vei – for tyngdekraften vil påvirke.

Hvis jeg har bekkenet rett ned, så går også tyngden rett ned, men hvis jeg tipper litt på bekkenet, så går tyngden mer innover i bekkenet. Så det å ta et setehev, og kanskje til og med ligge med en pute under rumpa, synes mange er avlastende og deilig når de kjenner på fremfall. 

Sliten bekkenbunn blir irritert

Fremfall og lekkasjer har også en annen fellesnevner. Det er jo bekkenbunnen som skal holde alt på plass, og hormonene er også med på å påvirke så du kan kjenne mer på lekkasjer. Det samme med treningen: Jo mer utfordring og jo mer trykk du legger på, jo mer styrke må du ha i bekkenbunnen din. Og det samme med lengden: Du holder kanskje i to minutter, ikke i ti, så da må vi trene oss opp til ti minutter hvis det er det som var ditt mål og ditt ønske.

For ja, det er viktig å få kontakt med bekkenbunnen, og ja, det er viktig å trene bekkenbunnen. Men det er en annen ting som også gjør at veldig mange kjenner på lekkasjer, og det er rett og slett at vi er for sterke i bekkenbunnen! At bekkenbunnen er på jobb hele tiden.

Trene – men også slappe av

Hvis du hadde hatt noen som maste på deg hele tiden, så hadde du blitt litt sliten, irritert og ufyselig. Og det samme er det med bekkenbunnen din: Hvis bekkenbunnen skal være på og vi skal knipe og knipe og knipe, så blir den litt trøtt og sliten – og så orker den ikke mer. Det er grunnen til at flere kjenner på mer lekkasjer og mer nedpress utover dagen.

Så test både det å jobbe med bekkenbunnen, men også å slappe av i den. Hvis du kjenner at du får mer lekkasjer eller mer nedpress av å trene bekkenbunnen, så kanskje du rett og slett må snu rådene på hodet, og begynne å slappe av i stedet for.

Tre videoer – sjekk særlig den første

Jeg legger ved tre videoer, og så kan du sjekke ut spesielt den første. Den er super både for å få kontakt med hele bekkenbunnen din, men også for å få kontakt med avspenningsdelen av deg. For når du ikke vet hvor musklene er, hvordan skal du da slappe av? Hvis du ikke aner om du spenner, hvordan skal du slappe av da? Det er fint å kunne løfte på armene, men du må legge dem ned igjen når du er ferdig – og så kan du løfte dem opp igjen når du trenger det. Det samme trenger bekkenbunnen din.

Små steg i riktig retning

Så ja, lekkasjene og framfallet ditt kan bli større og plagene kan bli verre fordi

1: du ikke hadde god nok kontakt med muskulaturen din,
2: du var for spent i muskulaturen din,
3: hormonene dine spiller inn, og
4: du la for stor utfordring på bekkenbunnen din.

Men når vi tar det i små steg – når vi ikke ber ettåringen om å løpe maraton, men lar han få lov til å lære seg å løpe før vi setter han på maratonstreken – da skjer det magi.

Små steg i din retning, og så får du kontakten du trenger i ditt liv, så du kan få friheten til å være den kvinnen du ønsker. 

Nyttig? Del med meg!

Marianne