Skal du trene? Bør du trene? Hva ønsker du å komme fram til når du trener?

Vi har mange spørsmål. Eller har vi spørsmål? Eller har vi bare en greie som er tredd over oss, som sier at sånn er det bare og sånn må det bare være? Men du kjenner bare at du stritter skikkelig imot … 

Rett før sommerferien var jeg så heldig å få spille inn en podcast sammen med Mammas Time. Og i denne podcasten er det to jenter som snakker. Den ene mammaen var helt avhengig av å få trene; det var så viktig for henne – mens den andre sa: -Jeg syns ikke det er gøy å trene, jeg. Jeg liker ikke å bli svett. Jeg syns det å trene er bare kjipt.

Og ja, så forskjellig kan det være. Er det ene riktig og det andre feil? Nei, det er det ikke. Jeg har lyst til å bryte det litt ned i dag, for jeg vet at det er utrolig mange som tenker: -Ja, men jeg er ikke noen treningsfrik! Og vet du hva? Det er helt ok. For hva er det du egentlig ønsker å oppnå med din trening? Hva vil det si for deg å trene? Og hvorfor skal du egentlig gjøre det?

Hva er ditt mål?

Vi har dessverre en tendens til å sammenligne oss med unikum. «Denne rammen skal alle passe inn i.» Sannheten er at du og jeg har ulike liv. Hver og en av venninnene dine har også ulike liv, ulike drømmer og ulike behov. Og det er det som er så viktig! Så hva er ditt mål med å trene? Hvorfor ønsker du å være i bevegelse?

Ja, vi kan droppe ordet ‘trene’, hvis det er det som gjør det skummelt for deg.

Hva er ditt mål for å være i bevegelse?
Hvorfor ønsker du å være i bevegelse?

Dersom du ikke ønsker å løpe maraton eller få veldig definerte muskler, så trenger du ikke å legge inn x antall timer på tredemølla, og du trenger ikke å løfte veldig mange tunge vekter.

Hva vil du at kroppen din skal gjøre for deg?

Hva er det du ønsker å gjøre? Hva er det du ønsker å at kroppen din skal kunne gjøre meddeg, i ditt liv? Og legg merke til at jeg sier: med deg. For vi har en tendens til å bry oss om hva venninnene sier, hva det står i blader, hva naboen mener – vi legger liksom masse krav på oss selv. Men hva er viktig for deg? Dette er ditt liv. Dette er din kropp.

Mitt mål med min kropp er at jeg skal kunne leve det livet jeg ønsker uten at kroppen min setter en stopper for meg. Det vil si: Jeg skal ikke ha lekkasjer – derfor gjør jeg bekkenbunnstrening. Jeg vil ha en mage som støtter meg opp så jeg ikke synker sammen og får vondt i ryggen og dårlig holdning – derfor trener jeg mage. Jeg vil ikke ha stiv nakke og hodepine fordi det tapper meg så himla mye for energi – derfor er jeg bevisst på holdningen min, jeg er bevisst på hvordan jeg bærer kroppen min, og jeg er bevisst på pusten min. Jeg vil ikke ha vondt i ryggen, ha kinker, ha et bekken som jeg føler at låser seg eller stråling ut i bena, fordi jeg vet at da kan jeg ikke være med og gjøre de tingene jeg ønsker.

Bli bevisst på hva du ønsker

De tingene jeg ønsker er ikke dine. Men jeg vil at du skal bli bevisst på hva du ønsker. For meg er det å føle meg frisk, føle meg vel og ha en kropp som jeg ikke tenker over. Det er grunnen til at jeg beveger meg. Trenger jeg da å gå mange timer på treningssenter? Nei! Men må jeg lære meg hvordan jeg bruker kroppen min riktig i hverdagen min? Ja. Og det er det jeg også har fokus på i Sterk Mamma-kurset – for jeg vet at det er flest av oss! Det er flest av de som ønsker å være tette, sterke og smertefrie nok til sin hverdag! Og da må du lære deg hvordan du setter deg, hvordan du bøyer deg, hvordan du går, hvordan du setter inn i oppvaskmaskinen.

Det handler om bevissthet, godfølelse og selvfølelse

Må vi ta dype kneløft, må vi ta tunge markløft? Nei da! Vi må ikke det. Dessverre er det sånn at den rammen som vi tror at alle må passe inn i, gjør at veldig mange tenker: -Dette er ikke bra nok, jeg får ikke gjort det, og da kan jeg likeså godt gjøre ingenting. Det er ikke sånn! Hver eneste dag gjør du masse med kroppen din. Og ved hjelp av at du bruker den på riktig måte i hverdagen din, kanskje litt bevisst, så vil du også få det du trenger.

For det handler om bevissthet, det handler om godfølelse, og det handler om selvfølelse. Så jeg vil at du, akkurat nå, skal sette deg ned og svare på noen spørsmål til deg selv, for deg selv. Ikke for naboen, ikke for venninna, men for deg selv.

  1. Hva er viktig for meg i mitt liv? Og hva ønsker jeg å gjøre?
  2. Hva trenger jeg for å kunne gjøre dette? Hva stopper meg? Og hva vil jeg ha mer av?
  3. Hvilke små steg må jeg ta hver eneste dag for å skape rom til meg i mitt liv? For dette her er ditt liv. I dag er ditt liv.

Hva liker du å gjøre?

Og hva liker du å gjøre? Veldig viktig. For hvis du ikke er en som liker å sykle, så dropp å sykle! Er du en som elsker å droppe bilen og heller komme deg rundt på andre måter, så se det som en hverdagsaktivitet, der du kan være i bevegelse. Elsker du å være sammen med barna dine, så finn ting dere kan gjøre sammen, som gjør at du er i aktivitet.

Og lær deg hvordan du bruker kroppen din riktig, hvordan bekkenet og magen støtter deg opp, samarbeider med deg og er med deg. Skal det være i spenn hele tiden? Nei, nei, nei. Men du skal fungere i din hverdag.

Dropp å tenke at du må trene – det handler om å være i aktivitet

Dropp alle krav om så så ofte og så så mye. Tenk: Hvordan kan jeg gjøre dette i min hverdag? For vet du hva? Det å være i aktivitet 20–40 minutter hver eneste dag er jeg helt sikker på at du klarer, når du begynner å se etter det i din hverdag. 20–40 minutter på treningssenter er kanskje ikke for deg. Men hva om du går trapper, parkerer lengst bort på parkeringsplassen, går og henter i barnehagen (om du ikke orker til og fra, så ta den ene veien), er ute i hagen og spiller litt fotball, kanskje du kan være med på trampolina.

Finn de tingene som gjør at du kan være i bevegelse. For kroppen din består av masse ledd og muskler, og disse ønsker å være i bevegelse. For du vet, har du vært sjuk og ligget mye i senga eller på sofaen, så får du en skral og vond kropp som føles stiv og ekkel. Sånn er det ellers, også. Så nei da, du trenger ikke å trene, men du kan få trene. Du kan også være hverdagsaktiv, og du kan også få lære deg hvordan du bruker kroppen din.

Men sett deg ned og spør deg selv hva du ønsker. Og husk: Dette handler ikke om å imponere noen andre, det handler om deg. For ja, det er tid til deg i ditt liv. Og du har denne ene kroppen – ta godt vare på den!

Marianne