Det å ha vondt i kroppen er veldig vanlig, men det er ikke sånn det skal være. Her vil jeg forklare deg hvorfor du får alle de vonde og ømme punktene dine, så du kan gjøre noe med det!
Knuter, stivhet og lyder
Mange av oss kjenner at vi blir veldig stive og støle i skuldrene – og egentlig resten av ryggen, også. Ryggen, armene, beina – you name it. Dette gjelder overalt: det at vi føler oss stive, kjenner at det er hardt, kjenner knuter – og så hører vi noen ganger lyder når vi beveger på oss. Spesielt når vi ruller på skuldrene.
Hva er det?
Når du nå har blitt mamma, så har du begynt å gjøre en del ting mye mer enn du gjorde før. Og det gjelder både i mammalivet, på jobben og ellers i det private. Vi gjør ofte den samme tingen gang på gang.
Ta oss mammaer som eksempel – og det har egentlig ingenting å si om det er 6 uker eller 16 år siden vi fødte: Hvis vi ikke har fått trent opp kroppen vår riktig og lært oss å sette på bekkenbunnen og magen på nytt, så bruker vi ryggen mye; den kompenserer:
Når du bøyer deg, så detter magen ut, og ryggen må jobbe. Når du skal løfte noe, så må ryggen jobbe for at du ikke skal falle – fordi magen din ikke gir deg støtte. Eller når du rett og slett bare skal bære barn, så bruker du skuldrene mye. Eller når du stresser, når det er litt mye å tenke på – vi bruker den samme muskelen om og om og om igjen.
Hvorfor blir det slik?
Jeg vil gjerne lage en parallell. Hvis du hadde hatt to streker, og så skulle du ha løpt fram og tilbake mellom de to strekene: Først hadde du løpt over strekene. Så hadde du etter hvert begynt å snu på streken, og så etter hvert før streken, for du vet jo at du skal tilbake.
Og det samme skjer når du står og løfter på armene, om og om igjen: Det kjennes kanskje greit ut en liten periode, men etter hvert orker du ikke å ta armene helt opp, for du skal jo bare ned igjen. Eller du orker ikke å ta dem helt ned, fordi du skal opp igjen.
Det er det samme muskulaturen din gjør – og det er derfor du får muskelspenninger. I musklene dine har du to typer elementer som krabber oppå hverandre, slapper av, krabber oppå hverandre, slapper av; du spenner, du slapper av, spenner, slapper av. Men til slutt gidder ikke muskelen å krabbe hele veien opp, og å slappe helt av – spesielt ikke det siste. Den krabber litt opp, og så slapper den litt av.
Og når de to elementene blir liggende oppå hverandre hele tiden, det er da du får de spenningene. Det er da du kjenner knutene, og det er da du kjenner at du er stiv. Musklene blir kortere, og det er da du får den kneppingen og de knutene – for det blir rett og slett litt hovent. Blodet får ikke gått igjennom, du får ikke beveget deg like mykt og smidig – og det er da du får den trøttheten, den slitenheten de spenningene, de knutene, de vondtene. Knutene kan gjerne sitte ett sted, og så stråler de og gir smerte et annet sted.
Hva kan du gjøre?
Men ved at vi lærer oss å bruke kroppen vår riktig; ved at vi lærer oss at når vi løfter opp en arm og skal strekke oss etter noe, så skal hånda jobbe, skulderen skal jobbe, ryggen skal jobbe, magen skal jobbe, brystet skal jobbe, hofta skal jobbe og foten skal jobbe – ved å lære at alt skal jobbe sammen, ved å få dynamikken i kroppen til å jobbe, så det ikke bare er skulderen som jobber i én bevegelse, men der du tar tak hele veien og bruker kroppen din som en helhet – da bruker du krabbe-slapp av-funksjonen mer og over et større område, og da forsvinner mye av smertene.
Det er dette vi jobber mye med i Sterk Mamma, og det er det som gjør at de sterke mammaene får mindre vondt, orker å gjøre husarbeid, orker å stå og lage mat, kan stelle hele hagen, kan stå og skifte bleie oppi vogner – fordi de lærer seg at når de bøyer seg framover, så skal ikke bare ryggen jobbe. Magen skal jobbe, lårene skal jobbe, bekkenet skal gi støtte: Du må ha en dynamikk i muskulaturen din så ikke musklene dine bare krabber, krabber, krabber og til slutt ikke gidder mer. Når du får til den dynamikken, så blir ting veldig mye bedre.
Vil du ha øvelser?
Sjekk ut mammaklinikken.no/retttrening. Der begynner vi med å binde sammen det midterste punktet i kroppen. For du vet, når ting vaier oppe og ting vaier nede, så må ting bindes sammen. Og magen din er viktigere enn du tror – det er bindepunktet. Og vet du hva? Magen din kan hjelpe både for ryggsmertene dine, for bekkensmertene dine, for bensmertene dine, for den stive nakken, den vonde ryggen, trøttheten.
Legg «den gamle kjerringa» på hylla, begynn å bruke kroppen din riktig, der arm, fot og hele kroppen henger sammen – så lover jeg at det kommer til å bli veldig mye bedre for deg. Test øvelsene – go for it!
Marianne