Hvordan få en lykkelig familieferie uten at alle går på hodet? Puh! Oh yeah – lets get to it …
Det å ha familieferie kan by på noen problemer. Litt diskusjoner, litt korte lunter … Jeg regner ikke med at jeg er den eneste som har hatt det sånn. Men jeg har noen små strategier for at du nå skal få en bedre ferie. Dette er tips som jeg har testet på meg selv og min familie, og som funker som fy når vi husker det. Og det å få det fram i pannebrasken, så vi kan gjøre noe med det og ta ansvar for den ferien vi skal ha, er så gull!
Hva vil du?
Det aller første jeg vil tipse deg om, helt innerst fra hjertet mitt, er det å ha en avklaring på sine forventninger, sine ønsker og sine behov. Ta dere tid til det. Også de små ungene. For det er noe med at familien er et team. Dere må ha et samarbeid for at alle skal ha det bra. Og når alle har det bra, da skjer det magi, og da blir det så fantastisk og fint i den ferien.
Det vi har gjort, er at vi i starten av ferien spør alle:
❤️ Hva er det du ønsker?
❤️ Hva er det du ønsker å få ut av denne ferien?
❤️ Hva er det du vil gjøre i denne ferien?
❤️ Hva skal til for at du føler at dette har vært en bra ferie?
(Noter deg disse spørsmålene, eller trykk på lagreknappen, så du har de med deg.)
Spør deg selv, spør mannen, spør barna. Jeg tror du kommer til å bli overrasket over hvor vanskelig det kan være å svare, og over de svarene som kommer. Men det er noe med det, at vi kan ikke tilpasse hvis ikke vi vet. Og så lenge vi vet, så kan vi tilpasse.
Forventningsavklaring før – og underveis
Vi gjør det før ferien, så vi kan legge opp ferien litt etter hva som er behovet. For eksempel: Her har det kommet at noen ville på hytta, noen var mest opptatt av å spise is og bade, andre ville ha alenetid, jentetid. Er det vanskelig å gi de tingene? Nei. Er det mye lettere når jeg får vite det? Oh yeah.
Så ikke gjør dette bare i starten av en ferie. Gjør det også denne dagen. Og vær spesifikk. Avslutt gjerne kvelden eller start dagen med å spørre: Hva skal til for at du får en bra dag i dag? Tre ting til hver. Eller to. Og om noen vil bade i bassenget og noen vil bade i havet, så må vi hjelpe hverandre. Og jeg skal love deg at når den grininga kommer når du skal gå fra bassenget til det havet ungene ikke vil være ved, så har du noe å spille på.
Gi og ta – og vær ærlig
Hvis noen trenger å få lest en bok, så er det så himla mye lettere å si: Du vil bade i bassenget, du vil spise is, du vil lese en bok, du vil gå på stranda, du vil høre på en lydbok, du vil kose – når vi vet hva de andre trenger, så er det som oftest veldig lett å gi det til hverandre. For alle vil at alle skal føle seg bra. Alle vil ha det de vil ha. Når man spiller litt på lag, så ser man: Hm, det her ble ganske fint!
Så mitt tips – og dette er bare tips, bruk det du vil ha, kast det du ikke vil ha – er å ta deg tid til forventningsavklaring. Og sikte høyt. Ha en forventningsavklaring hos deg selv. Ha en forventningsavklaring hos de andre. Og vær ærlig når du har den forventningsavklaringen.
Ulike behov
For vi trenger alle litt egentid, i hvert fall her i huset. Alle trenger å bli sett, og alle trenger å bli hørt. Så det er lov å la de andre få lov til å gjøre noe alene, der du kan få litt tid for deg selv. Det er ingen som må være sammen hele tiden. Vi er forskjellige personer, alle sammen. Noen er veldig sosiale og vil være sammen med folk hele tiden, andre trenger mer tid til å være innover, og bare være med seg selv. Det er lov.
Det er lov til å sette av tid til trening. Det er lov til å gå en tur alene. Det er lov til å komme litt etterpå. Det er lov å si: Nå trenger jeg en pause. Det er også lov til å være der for andre. Det er lov til å strekke seg litt ekstra for å møte andre. Det er lov til å gjøre noe som du kanskje ikke syns er så himla gøy. Og vet du hva? Det er veldig mye lettere når vi har en balanse. Når vekta er litt jevn.
Lettere å gi og få når vi vet
Og hvorfor startet jeg med dette? Jo, fordi jeg så at det var veldig vanskelig å gi, når jeg ikke visste hva andre ville ha. Og det var veldig vanskelig å få, når jeg ikke visste hva jeg trengte. Så mitt beste råd til deg er å stille spørsmål. Hva trenger du i dag? Hva ønsker du deg for at du skal få en fin dag? For at denne dagen skal være tipp topp?
Ta gjerne også en evaluering på slutten av hver dag, og spør:
Hva var bra med denne dagen? Tre ting som var bra. Ungene mine ler litt av det: Åh, mamma, igjen?! Du spør om det hver kveld, du. Og ja, jeg kommer til å spørre om det hver kveld, fordi jeg vil at
1) de skal legge merke til alt det som er bra, og
2) jeg vil også kunne justere og evaluere, så jeg kan gjøre det enda bedre for dem i morgen.
Evaluere og justere
Tre ting som har vært bra med denne dagen, og en ting som kunne ha vært litt bedre. På den måten kan vi tilpasse, vi kan evaluere og justere så vi får en fantastisk sommerferie. Og det fortjener du. Du skal komme tilbake etter ferien med masse energi og pågangsmot. Og ja, noen ganger går det på tverke, men da kommer det en ny dag i morgen. Og ved at vi evaluerer og justerer også de dagene, tar med oss læringen, så kan vi sette nytt fokus.
Hva skal du gjøre i sommer?
Begynn med deg selv allerede nå, og del med meg i kommentarfeltet hvilke tre ting som må til for at du nå skal få en god sommerferie.
Skal jeg begynne? 1) Jeg setter av tid til meg. 2) Jeg skal strikke litt. 3) Jeg skal legge bort mobilen og være til stede. Gleder meg! Og nå gleder jeg meg til å høre hvilke tre ting du skal ha.
Glem tiden – bare vær! Nyt! 🌸
Du fortjener det, barna dine fortjener det, familien din fortjener det.
Lag deg selv en nydelig sommer, og så gleder jeg meg til å lese hva du skal gjøre i sommer.
Kanskje det kan være med på å inspirere meg, og de andre mammaene, til å skape sin sommer?
God sommer!
Marianne