I takt med at kula vokser, så er det mange som vil ta best mulig vare på kroppen sin – og det gjelder kanskje deg også? Det å bruke kroppen sin er noe av det viktigste vi gjør, og det å trene litt, er veldig sunt. Vi kommer ikke unna at det å bevege oss er noe av det beste vi kan gjøre, både for oss selv og for den lille spiren inni magen. Nå er ikke jeg gravid, da – men det er kanskje du? Og det å bruke kroppen din skal du være helt trygg på; det er helt ok.
Hva er trygt?
Jeg møter mange kvinner her på klinikken, og blant jentene i Sterk Mamma, som lurer på hva slags type trening de bør gjøre når de er gravide og hva som er trygt. Blant annet har jeg fått spørsmål om det er ok å kjøre bekkenbunnøvelser og jobbe med magen når de er gravide, særlig de første ukene. Alt er så unikt og så sårbart – men slapp av, du kan helt fint jobbe med bekkenbunnen og magen din selv om du er gravid. Det er faktisk bare en stor fordel!
For når du jobber med bekkenbunnmuskulaturen din under et svangerskap, fra tidlig til sent, så vil du holde muskulaturen i kontakt. Du vil få muskulaturen din til å jobbe mer med deg og støtte deg opp. Du kan ikke presse ut noe barn eller skade det ved å jobbe med magemusklene dine og bekkenbunnen din, dersom det er det du er vant til.
Faktisk så bruker du bekkenbunnen masse i løpet av dagen, hver eneste dag. Du står, du går, du løfter, du puster – og dette er også øvelser som du faktisk bruker bekkenbunnen din på. Så vit at uansett om du er helt i starten av et svangerskap, så kan du helt fint bruke bekkenbunnen din.
Kroppen snakker til deg
Når du kommer litt lenger ut i svangerskapet, så er det mange som ønsker å være i bevegelse både for å bli sterkere, men også for å unngå å få mye smerter rundt hoftene, i bekkenet og i korsryggen. Jeg har mange av de jentene her inne på klinikken – og veldig ofte er det plager som faktisk er veldig lette å fikse, hvis vi tar det tidlig nok.
I tillegg til behandling, så anbefaler jeg jo at du begynner å bevege på deg. Det å være i bevegelse er noe av det beste du gjør for kroppen din. Og du vet sikkert at hvis du ligger i en seng og blir liggende mye stille, så begynner kroppen å si ifra. Det samme gjør en gravid kropp. Kroppen din snakker til deg, så lytt til kroppen din. Kjenner du at du føler deg litt stiv, så prøv å bruke det leddet på en litt annen måte. Hvis du kjenner at du føler deg litt sliten, så tillat kroppen din å hvile.
Det å bruke kroppen sin er ikke farlig under et svangerskap! Du kan fortsette med alle de tingene du har gjort før, så lenge kroppen din sier at den synes det er ok. Litt på samme måte som når du har vært ute og løpt tidligere, og så begynner du å få vondt – da stopper du. Hvis du begynner å få et gnagsår, så gjør du noe med det gnagsåret. Det samme er det med en gravid kropp.
Bevegelse er godt for kropp og sjel
Jentene i Sterk Mamma trener gjennom hele svangerskapet. For når du bruker kroppen din under svangerskapet og trener opp kroppen din, så vil du senke risikoen for diastase, altså delte magemuskler, og du vil unngå mye av muskel- og skjelettplager som bekkenløsning, stive skuldre, vondt i korsryggen og strålinger ut i beina. Du vil øke blodet i kroppen din, som gjør at blodopptaket ditt blir bedre. Det er bra å trene kondis, det er bra å jobbe med kroppen din på den måten. Det vil gjøre godt både fysisk og psykisk, og det å komme seg ut, det å bevege på kroppen vår, er alltid deilig etterpå.
Trening vil gagne deg
Så mitt tips til deg er at du tar best mulig vare på den kroppen du har akkurat nå. Du kommer til å endre deg, du kommer til å merke at kroppen din endrer seg – men vit at det å jobbe med spesielt kjerne, med bekken og mage, det å jobbe med stabilitet, det med å øve seg på å bli sterk mellom skulderbladene, i armene og i lårene, er ting som kommer til å gagne deg masse både under og etter fødselen. Fødsler blir gjerne lettere når vi har en kropp som vi vet hvordan vi skal bruke og hvordan vi skal slappe av i, og også etterpå vil det være lettere for deg å gjøre alle de tingene vi må gjøre som nybakt mor – også som to- tre- fire- eller fembarnsmor.
Lytt til kroppen din – gjør det kroppen har lyst til
Slapp av; gjør det du kjenner at kroppen din synes er helt ok. Du skal kanskje ikke løpe maraton. Men syns kroppen din det er greit at du går deg en rask tur? Syns kroppen din at det er fint å gå trappene opp en dag, men en annen dag ta heisen? Lytt til kroppen din. Kroppen din snakker til deg. Og vit at det å få vondt i hofta, vondt bak i rumpa og på innsiden av lårene, veldig ofte kommer av for spente muskler, ikke av bekkenløsning. Og da pleier det å funke å komme seg i bevegelse, og å få hjelp til å løsne opp på spenningene, for eksempel hos en naprapat.
Så du kan trygt gjøre bekkenbunnøvelser og mageøvelser, og ja, du kan trygt fortsette å trene. Du kan gjøre akkurat det du har pleid å gjøre. Du bare fortsetter der du er, og så gjør du de tingene som kroppen din har lyst til.
Spør om det er noe du lurer på – og begynn i hvert fall med bekkenbunnøvelsene, for de trenger du nå, og i fremtiden.
Marianne, din naprapat, trener og coach