Bekkenet kan være vår beste venn eller vår verste fiende i løpet av et svangerskap. Hvorfor er det slik? Jeg skal ta deg gjennom det jeg anser som det viktigste du trenger å vite om bekkenet og gi deg noen tips til hvordan du kan forebygge og unngå bekkenplager.
Bekkenets anatomi og funksjon
De fleste har et forhold til hva bekkenet er, kanskje spesielt i forbindelse med et svangerskap. Bekkenringen består av tre ledd, to på baksiden og ett på fremsiden ved skambeinet. I tillegg har bekkenet leddforbindelser med underekstremitetene gjennom hoftene og overkroppen via korsryggen. Ved siden av disse leddforbindelsene er det også en rekke muskler som fester seg på bekkenet. Men andre ord, det er mye som påvirker bekkenet og visa versa.
Bekkenet har mange viktige funksjoner. Herunder blant annet vektfordeling, stabilisering, inneholder og beskytter indre organer og ikke minst er det en fødselskanal. Bekkenet har pga sin stabiliserende rolle lite bevegelse. Dette endres noe under svangerskapet pga. hormonelle endringer.
Forandringer i bekkenet
Hormoner som relaxin, østrogen og progesteron er med på å gjøre leddene, bindevevet og muskulaturen omkring bekkenet mer avslappet. Dette fører til en økt bevegelse – det vi kaller en «bekkenløsning». Alle gravidere gjennomgår en bekkenløsning som en forberedelse til fødsel. Det er med andre ord ikke nødvendigvis en sammenheng mellom det vi kaller en bekkenløsning og smerter i bekkenet.
Indre organer i bekkenet som blære, livmor og tarmer blir også påvirket av et svangerskap. Livmoren går fra å veie ca 35g til å veie over 1 kg i løpet av 9 mnd! Blæren og tarmene består av glatt muskulatur, og vil på lik linje med strukturene i bekkenet, få en «redusert» muskelfunksjon. Dette i tillegg til mindre plass i bekkenet, kan føre til en redusert fordøyelse, tissetrang og lekkasjer.
Hvordan spille på lag med bekkenet?
Som nevnt over er en av funksjonene til bekkenet stabilitet. Pga mobilitetsendringene som skjer vil stabiliserende øvelser for bekkenet kunne ha en smertelindrende og forebyggende effekt. Viktige muskelgrupper er her dype magemuskler (transversus abdominis), bekkenbunn og utsiden av hoften/setet (gluteus medius).
I tillegg anbefales det for friske gravide og være fysisk aktive under graviditeten. Pga vektøkning og endret holdning/tyngdepunkt er det en fordel å være i form og å tilpasse seg endringene som skjer. Lurer du på hva som anbefales av trening, les innlegget om trening i svangerskapet her.
Mange opplever også smertereduksjon i bekkenet ved å bygge opp mellom bena når du sover/ligger på sofaen. Andre tips kan være å ta for lange skritt, ikke gå for fort, reis deg opp av sengen/gå ut og inn av bilen med begge bena i bakken.
Vil du ha andre tips om hvordan du trenger under svangerskapet? Da må du lese her.
Ha en fin dag,
Osteopat Tonje Skaar <3