Framfall er noe som utrolig mange mammaer kjenner på. Og kanskje ikke rett etter fødselen; noen ganger kommer det rett og slett i overgangsalderen. Det å ha et framfall er ikke noe som er farlig, men noe som kan være veldig plagsomt, og noe jeg vet at du ikke har lyst på. Så derfor er det en god grunn til at du, allerede i dag, skal gjøre noen øvelser for bekkenbunnen din og ta vare på de musklene som sitter der nede.  

Det å ha et framfall er noe som mange beskriver som en tyngdefølelse, et press, at noe faller ut, at det er manglende kontroll nede i bekkenbunnen. Det melder seg ofte når vi kommer til overgangsalderen. Vi vet ikke helt hvorfor det kommer – men vi ser at det å ha økt trykk ned i bekkenbunnen ofte har en sammenheng. Fødsler, tang og sugekopp er ting som kan påvirke bekkenbunnen din og presset nedover.  

Opphenget er for slakt 

En prolaps, eller framfall, som noen kaller det, er rett og slett at det «opphenget» som er nede i bekkenbunnen er litt for slakt, så det henger litt ned. Og det vil vi ikke ha … Det er noe som normalt balanserer seg f.eks. etter at du har ammet, fordi du da balanserer hormonene. Men samtidig er det noe som veldig ofte kommer tilbake igjen når vi kommer i overgangsalderen.  

Det er en del som ikke har kjent på framfall tidligere, men når de begynner å utfordre kroppen sin og det opphenget plutselig ikke er sterkt nok til de bevegelsene du skal ha, så kan problemet melde seg. Og, som sagt, hormonendringer gjør også at det endrer seg. Det å trene bekkenbunnen er kjempeviktig for at du skal få god kontroll på musklene der nede, og for at du skal unngå å kjenne på de plagene som framfall gir.  

Framfall av livmor 

Det er flere typer av framfall. Du har noe som heter livmorframfall, det vil si at selve livmoren faller litt ned. Det gir ofte symptomer som tyngdefølelse, følelsen av at noe buler ut i skjeden, noen oppdager en kul i skjeden, det kan være problemer med å ha samleie, det kan gi problemer med å tømme blæren, og det kan gi problemer med lekkasje av urin og sårhet i skjeden.  

Er det noe du har lyst til å kjenne på? Kanskje du til og med kjenner på det allerede? Det er i hvert fall en god grunn til at du skal begynne med bekkenbunnøvelser allerede nå, for du vil ikke kjenne på det verken nå eller senere – og ved at du tar vare på kroppen din og opphenget ditt, bindevevet ditt, musklene dine, så vil du klare å trene det bort, og du vil også motvirke at det kommer.  

Framfall av blæra 

Men det er ikke bare livmoren som kan falle fram; det kan også blæra. Og det å ha framfall av blæra gir symptomer som tyngde i underlivet, følelsen av at noe buler ut, en synlig kul i skjeden og vanskeligheter med å tømme blæra – rett og slett fordi den henger seg litt opp, så du må noen ganger reise deg opp og bevege deg litt for å få tømt deg, fordi det ender opp i en slags pose, rett og slett. Det igjen kan gi problemer med urinlekkasje – og en av tre kvinner lekker. Alt for mange kvinner. 

Bekkenbunnøvelser er gøy, og det å bruke hele kroppen til å få god kontakt med bekkenbunnen din, er så viktig.  

Framfall av tarm 

Men vi er ikke ferdig der. Nå har vi vært midt innunder, på livmoren, og vi har vært foran, på blæra. Men bak, ved tarmen, kan du også ha framfall. I alle framfallene er det noe som tynger ned; veggen har kollapset – enten om det er på blæra, livmoren eller bak på tarmen.  

Når det er bak på tarmen, er det mange som kjenner at de har problemer med å tømme seg for avføring, rett og slett fordi det er blitt samlet opp.  

Vi har framfall av både tynntarmen og endetarmen. Endetarmsprolaps kan også gi avføringsproblemer. Det kan gjøre at man føler at det er som en finger som tyter ut bak i skjeden, du kan føle at det er noe som kommer ut, det kan være en synlig buling i skjedeåpningen, og det kan være ubehagelig å ha samleie.  

Det å ha prolaps i endetarmen er utrolig vanlig for en del kvinner, spesielt hvis de har presset veldig hardt eller hatt en tøff fødsel. Men det er viktig å huske at uansett hva slags prolaps du har, så er det ikke bare fødselen som påvirker. Det å ha kontroll på bekkenbunnen er så ekstremt viktig.  

Bekkenbunnen –  gulvet i kroppen din  

Når du står med begge beina ned, så er alt det som er inne i bekkenbunnen, det som skal holde deg oppe. Økt trykk, for eksempel at du ikke klarer å spenne bekkenbunnen og løfte den opp når du spenner magen og når du løfter ting, for eksempel barna dine, vil gjøre at du får et økt trykk nedover.  

Tenk at du har en ballong der, og at du ikke har kontroll på bekkenbunnen – da vil den ballongen hele tiden bule ut der det er svakest. Og har du svakt bindevev og svake muskler i bekkenbunnen din, så vil det bule nedover. Den bulingen er det mange som merker mer av ved svingningene i syklusen – for vi har en syklus, og det skal vi være glade for; hvis ikke hadde vi ikke kunne bli mamma.  

Svingningene vil påvirke hvor følsom skjeden din er for det framfallet, overgangsalderen vil påvirke, belastningen du påfører bekkenet ditt vil påvirke – så hvis du vanligvis ikke har kjent noe, og så setter du på deg en tung sekk og går langt og skal hoppe ned fra fjellknauser, er det mange som begynner å kjenne det. Da er det viktig å ikke bare knipe bekkenbunnen når du ligger, men også i de posisjonene du skal bruke kroppen din i.  

Begynn rolig – bygg på litt og litt 

Ja, jeg vet at det noen ganger kan føles håpløst og kjedelig å knipe bekkenbunnen, men det er egentlig råkult! Vi må begynne helt rolig, for det er en kobling fra hjernen og ned til bekkenbunnen som kreves for at du skal få kontakt. Når vi har startet rolig, så kan vi begynne å bygge på i andre bevegelser – og det er det vi i Sterk Mamma gjør mye av: Vi bygger på øvelsene litt og litt, så vi får en sterk bekkenbunn som er tett for lekkasjer – for kanskje det er et framfall som du ikke har fått påvist, men at det er det som er årsaken til lekkasjene. 

Du skal ikke kjenne på det! 

Framfall, lekkasjer, nedpress – uansett: Du trenger en bekkenbunnsom fungerer, og her fikk du en shortcut på hva som skjer når du har framfall. Knip! Det er gøy, det er fantastisk, og det er helt rått når du får det til og får kontroll. For da er du fri i livet ditt til å gjøre de tingene du ønsker, uten å kjenne: Ah, jeg klarer ikke å tisse ferdig, jeg må tisse hele tiden. Ah, jeg får ikke bæsja, for det gjør vondt når jeg bæsjer. Ah, jeg er lei av å kjenne på det presset.  

Du skal ikke kjenne det. Du skal ha god sex, du skal ha en bekkenbunn som fungerer, som samarbeider med deg og jobber med deg. Så gjør en innsats nå – og del med mammaen din, venninna di, så hun også får en god bekkenbunn som samarbeider. Du er klar nå – så start!  

Her er bekkenbunnøvelsene. 

Du vet hva du trenger å gjøre nå- gjør du ikke ?!

Marianne