Lurer du på hvor lenge du bør vente før du begynner med trening? Eller rett og slett om det er for sent for deg å starte med den treningen du kjenner at du skulle ha gjort for lenge siden?

Det å få barn har gjort store endringer på kroppen din, og jeg skal svare deg på noen av disse spørsmålene, så du får tryggheten du trenger til å kunne trene – eller ikke trene – alt etter hva du ønsker og trenger i ditt liv.

Ulike utgangspunkt

Du og jeg: Ingen av oss har likt liv. Ingen av oss hadde likt svangerskap eller fødsel, ingen av oss hadde lik barseltid, og vi har heller ikke likt liv etterpå. Og det å ta utgangspunkt i dette, er alfa og omega for at du skal få den effekten du ønsker, den motivasjonen du ønsker og, ikke minst, resultatene du hadde lyst til å kjenne på. 

Du har sannsynligvis hørt at du bør vente seks uker etter at du har født. Men det er bare et tall. Det er et tall som gir «fingeren-i-været»-resultatene for deg. Og veldig mange av oss var virkelig ikke klare etter seks uker – mens mange av oss var klare lenge før. Så la oss bryte disse rådene ned, og gjøre de litt klarere for deg, slik at du kan kjenne på den tryggheten du ønsker i ditt liv.

Begynn når du er klar

Det å komme tilbake igjen, det å ta vare på kroppen sin, det å bruke kroppen sin og kjenne seg selv som ett, som sin person – ikke bare som en mamma, men også som seg – er noe du fortjener. Det å ha en rask tilhelning, rask nok for deg, er noe som vil avlaste deg og gjøre ting lettere for deg i hverdagen din. 

Det aller beste rådet er å gå tilbake til trening når du er klar for det. Rett og slett ikke sette noen dato på det – men heller ikke utsette det. For starter du for tidlig, når du ikke er klar, så blir det feil; setter du en dato på at du må vente så og så lenge, så blir det også litegrann feil.

Vi hadde jo ulike svangerskap og fødsler. Det å ha komplikasjoner, det å ha vaginalfødsel, keisersnitt, ukompliserte fødsler – alt dette er med på å påvirke. Og ikke bare det, men også hvordan barnet ditt er. En del barn er jo veldig «enkle». Det gjør at det er litt mer tid til mamma. Mens andre barn trenger litt mer tid. Den helningsprosessen som du nå trenger, er din

https://youtu.be/kt7XvVEECYQ

Hva er trening for deg?

Det å jobbe både mentalt, men også fysisk, påvirker resultatene du får. For hva er trening for deg? Veldig mange kjenner på et enormt press på å trene. Komme seg av gårde, komme seg på boot camp og spesielle treningstimer og gjøre mye hard trening. Men hva er trening for deg? Hva er det du ønsker, og hva er ditt mål?

Det er jo anbefalt at du skal være i bevegelse en 20-30 minutter – og det kan føles litt uoverkommelig, litt mye, noe vi ikke helt klarer å fange. Men hva med den ene turen du gikk? Er ikke det trening? Og hva med den dansingen som dere gjorde i stua? Trening trenger ikke å være på treningssenter. Du trenger ikke å gjøre noen spesielle øvelser for å være i trening.

Lytt til kroppen din

Når du er på denne reisen etter fødselen, så kan du begynne å bygge deg opp igjen til lengre og mer intensive treningsøkter, i ditt tempo, det som føles riktig for deg, så du holder deg trygg. Og det å gå fra lett til moderat til kraftig trening, er det som virkelig anbefales. Og det må du gjøre ved å lytte til deg

Lette treninger kan for eksempel være å gå en liten tur på fem minutter, det kan være å gjøre noen bekkenbunnøvelser, noen pusteøvelser, noen enkle, rolige øvelser på matten – der du ikke får mer vondt, mer nedpress og kjenner at du ikke henger med.

Begynn lett og rolig

Det å bruke kroppen vår er noe vi gjør fra den dagen vi føder. Og det er også en fin måte å begynne å trene på. I Sterk Mamma er vi veldig på øvelser der vi lærer oss hvordan vi bruker kroppen vår i hverdagen. Det er ikke noe farlig å tenke på hvordan du står og hvordan du puster rett etter en fødsel. Noen ganger kan det være avlastende, noe som gjør at du kan stå og bysse barnet ditt lenger.

Men andre ganger var du bare ikke klar for å tenke det. Du var ikke klar for de tankene, du var ikke klar for å lære deg det, før 20 år etter. Kanskje det var først da du begynte å tenke over at: Hm, kanskje jeg skal ta vare på kroppen min, også? Uansett hvor lenge det er siden du fødte, så start rolig og bli kjent med kroppen din.

Følg din egen takt

I Sterk Mamma jobber vi masse med akkurat det å bli kjent med kroppen. Og det å se alle tilbakemeldingene, alle aha-ene på ting som jeg tenker at burde vært helt selvfølgelige, er så fantastisk sterkt! Bare så enkle ting som:
Jeg har begynt å puste på nytt!
Nå skjønner jeg endelig hvordan jeg skal stå!
Aha! Er det så enkelt å stå framoverbøyd lenge?

Det er lett trening som vi gradvis bygger på. Deretter, når du først har lært deg hvordan du skal bruke kroppen din i hverdagen, så kan du begynne på moderat trening. Og ja, jeg sier det igjen; jeg kan ikke få sagt det nok ganger: Dette i takt med din trening, uansett hvor gamle barna dine er. Stegene må tas.

Fem steg – ikke hopp over de første

Jeg skal lære deg mer om de fem stegene når vi møtes, under denne lenken. Altfor mange starter på steg nummer fire og fem og får mer vondt i ryggen, nedsatt bevegelse, får ikke de resultatene de ønsket – og kanskje til og med mer vondt. Og det fortjener ikke du.

Derfor skal jeg lære deg de fem stegene i riktig rekkefølge – som at du taster telefonnummeret til personen du skal nå i riktig rekkefølge for å komme fram, og ikke en annen rekkefølge og komme til en helt annen person … 😉 Når du har begynt å taste det riktige telefonnummeret med lette øvelser, og deretter økt på med moderate øvelser i forhold til deg, så kan du øke pulsen og øvelsene enda mer.

For kraftig? Gå tilbake

Det å begynne å sykle, gå på yogatimer, gå raskere, gå mer i ulendt terreng, begynne med vekter, er det jeg legger i moderate øvelser – for deretter å kunne legge på kraftige øvelser. Der er det mange som går feil. De begynner å jogge, og så kjenner de: OK, jeg får vondt i hofta, det stivner, jeg har lekkasjer, magen står ut … Da ble det for kraftig.

Gå tilbake og begynn på lette øvelser. For når du kjenner at kroppen din henger med, så kjenner du ikke på nedstemtheten, du kjenner ikke på den manglende motivasjonen. Du kjenner deg som i en «flow» – i en god følelse. 

Gøy å se hvordan effekten er!

Kroppen din, den skal samarbeide med deg. Og du skal få kjenne forskjellen på å starte på den lette øvelsen og å starte på den tyngre øvelsen. Vi skal gjøre noen øvelser sammen når vi møtes. Så meld deg på, så skal vi ta noen øvelser der.

Det er så utrolig gøy å møte pasientene som jeg lærer de øvelsene jeg skal lære deg nå – helt gratis! Det er så gøy å se hvordan effekten er – og det er utrolig gøy å se chatten når vi gjør disse øvelsene på gratisseminaret. Så pass på at du får det med deg.

Du kan – uansett utgangspunkt

Uansett om du var en idrettsutøver før du fikk barn, eller om du er en mamma som aldri har trent før, så kan du trene deg opp til det livet du ønsker og den belastningen du ønsker. Det er ikke noen fasit på: Disse øvelsene kan du gjøre. Vi må lytte til oss selv. En av de tingene som jeg er så opptatt av, både med Sterk Mamma-jentene og på klinikken, er: Hva skjer? Hvordan bruker vi kroppen vår, både i hverdagen vår og under trening?

Kroppen din er en enhet – både det fysiske og det mentale – og vi skal binde alt dette sammen. Det er da du får den riktige treningsoppbyggingen som du skal. Uansett hvor du startet: Begynn rolig, og bygg deg opp derfra – og jeg vet at du kommer til å få helt supre resultater!

Jeg heier på deg!

Marianne

Ps Følg meg her for oppdateringer og tips til hvordan du kan oppnå en tett, sterk og smertefri kropp. ✨