Resulterer treningen din i at du får vondt, at du kjenner deg stiv, at det er ømt i leddene – og at du da mister motivasjonen helt til å trene? Fordi treningen ikke ga de resultatene du ønsket – heller det motsatte? This is for you!
For du er absolutt ikke alene. Jeg har lyst til å dele noen erfaringer her fra naprapatklinikken på hva jeg ser, og hvorfor jeg velger å legge opp treningen på den måten jeg gjør i Sterk Mamma.
Vi bruker kroppen feil
Grunnen til at Sterk Mamma ble laget i sin tid, er rett og slett fordi jeg møtte så mange mammaer på benken min som kom inn med en plage, jeg behandlet dem, jeg tok bort problemet – og så kom de tilbake. Eller de begynte å trene, og så ble ting bare enda verre.
Mye av årsaken, som jeg nå har sett gjennom alle de årene jeg har jobbet som naprapat, er at vi mammaer rett og slett bruker kroppen vår på feil måte. Og det er helt naturlig, fordi det har skjedd så vanvittig store endringer med kroppen vår da vi gikk gravid, og med livene våre før og etter barn, at kroppen vår er og blir ikke den samme.
Store endringer = tenke nytt
Når det har skjedd så store forandringer, så trenger vi å restituere og hente kroppen inn, og å lære den å brukes på nytt igjen. Litt på samme måte som når en mann skader kneet, så må han også trene opp kneet sitt. Dessverre har det med kvinnehelse og det at vi skal restituere, trene og bruke kroppen vår på riktig måte, ikke like høyt fokus. Men det er vi ferdige med!
Vi mangler stabilitet og core
Veldig mange av pasientene mine som kommer hit, ønsker å være flinke. De setter i gang med trening. Nadja, for eksempel, begynte med pilates. Hver gang hun hadde vært og trent pilates, noe som i utgangspunktet er en veldig bra treningsform, fikk hun et spenn rundt hofta, det strålte nedover langs rumpa, det var vondt i korsryggen, det gikk opp og satte seg mellom og på innsiden av skulderbladene – og så resulterte det i at hun ble stiv i nakken og fikk hodepine. Hver gang.
Hun prøvde også å trene styrke; da skjedde akkurat det samme. Spesielt ved styrke fikk hun mye hodepine og stivhet rundt halsen og brystet. Så gikk vi inn og så på hva hun gjorde og hvordan hun brukte kroppen sin i de øvelsene hun gjorde. Og det som ble veldig tydelig, var at hun ikke hadde stabilitet og core nok.
Over- og underkropp må samarbeide
Core = bekken og mage.
Kjernen. Og hvis du tenker på det, så er jo området i midten det som binder overkroppen og underkroppen sammen. Det er det som gjør at overkroppen henger sammen med underkroppen; at det ikke er to ulike deler.
Det jeg ser, hver dag, er at når vi mammaer skal spenne magen, så går gjerne magen utover i stedet for innover. Og når vi skal begynne å jobbe med tyngre øvelser, så jobber ryggen ekstremt mye, mens delen foran og bekkenbunnen ikke jobber i det hele tatt. Og hva er det som skjer hjemme hos deg hvis du må gjøre alt og mannen din ikke gidder å gjøre en dritt? Jo, mest sannsynlig blir det dårlig stemning – hvis ikke er du ekstremt snill og tilpasningsdyktig.
Test magen din!
Det å ha en ubalanse skaper vondter. Og det er en av grunnene til at jeg er så opptatt av at vi mammaer skal teste magen vår. Vi skal vite hva vi egentlig har å jobbe med. Vite om vi har en diastase. For det kan si noe om hvordan kontrollen din er. Men det viktigste av alt er å se på hva slags type kontroll du har på magen din. Så hvis du ikke har testet magen din før: Gjør det nå. Du finner testen her https://mammaklinikken.no/magetest
Du er ikke alene
Vondter som kommer av trening, er fordi du enten gjør det feil, for hardt eller for ofte. Det er i hvert fall mine erfaringer på hvorfor man får vondt. Og tro meg:
- Du er ikke alene om det.
- Du er ikke alene om å få vondt i kneet.
- Du er ikke alene om å få vondt i hofta.
- Du er ikke alene om å få vondt i bekkenet.
- Du er ikke alene om å bli trøtt og sliten i korsryggen og kjenne strålinger ut i benet.
- Du er ikke alene om å kjenne at det er tungt å reise seg opp med ryggen.
- Du er ikke alene om å kjenne deg stiv i nakken og ha vondt i hodet, og derfor miste energien og motivasjonen til den treningen du har tenkt å legge inn.
Du må begynne på bunn
Men når du begynner å få kroppen din til å henge sammen; når du får nok kunnskap om hva du skal gjøre, hvordan du skal gjøre ting, så vil du kjenne den framgangen du trenger og få de resultatene du ønsker. Ja, du må begynne på bunn. Du må begynne med bekkenbunnen din. Så skal du jobbe deg oppover i magen, jobbe med å koble på alle musklene. Og det er noe som jeg har masse erfaring med, både her fra klinikken, men også i nettkurset Sterk Mamma.
Kroppen sier ifra
Jeg vet at det funker. Og jeg har erfart det selv, også. For kroppen din sier ifra.
Det at du får vondt, er kroppens måte å si:
Jeg vil ikke!
Det at du får vondt, at du kjenner at resultatene uteblir, det er kroppens måte å si:
Hey! Kan du gjøre noe nytt? Det at du får vondt, er mest sannsynlig fordi at du bruker kroppen din feil.
Et veldig godt eksempel er når du står rett opp og ned og skal løfte opp benet. Da jobber jeg oppe i kjerneområdet, mens de aller fleste faller ut og henger på hofta – de går over til siden eller mister balansen. Når du står, og du løfter opp benet, skal du bruke magen, du skal bruke hofta og du skal kunne være stabil. Det er en av de vanligste tingene vi gjør, som vi gjør hver eneste dag – for du gjør det når du står, du gjør det når du går, du gjør det når du skal reise deg opp, du gjør det når du skal sette deg ned. Og ja, du gjør det også i knebøy, utfall, hoftetrening.
Du må vite hva du har å jobbe med
Uansett hvor mild form for trening du tenker at du skal trene – yoga, pilates, da trener jeg core … : Har du ikke fått hjernen koblet på (det er det første vi må gjøre), og vet du ikke hva du har å jobbe med, så kan du likegodt nesten bare droppe det.
Så sjekk magen din så du vet hva du har å jobbe med og hvordan stabiliteten er, og ta den testen med å løfte benet. Del resultatene med meg – og så skal vi jobbe med det.
Du skal få resultater.
Du skal ikke ha vondt.
Kroppen skal være tett, den skal være sterk, den skal være smertefri.
Let’s go, girl!
Jeg heier på deg!
/ Marianne